Αν και ο πόνος του θηλασμού εξαιτίας των ραγάδων και των πονεμένων θηλών είναι συχνό φαινόμενο, δεν πρέπει να τον αποδεχτείτε και ως κάτι φυσιολογικό. Ακόμη και σύντομες περίοδοι πόνου κατά τον θηλασμό μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στις θηλές και να μειώσουν την παροχή γάλακτός σας. Ο πόνος από τις ερεθισμένες και με ραγάδες θηλές μπορεί να σας κάνει ακόμη και να θέλετε να εγκαταλείψετε τον θηλασμό. Πριν πάρετε αυτή την απόφαση, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν με τις πονεμένες θηλές.

Τι προκαλεί τον πόνο στις θηλές;

Όταν τα μωρά είναι νεογέννητα, συνήθως θέλουν να θηλάζουν συχνά και οι θηλές σας μπορεί να αρχίσουν να πονούν και να εμφανίζουν ραγάδες απλώς και μόνο επειδή δεν έχουν συνηθίσει την αναρρόφηση. Άλλη συχνή αιτία εμφάνισης πόνου κατά τον θηλασμό είναι ότι το μωρό δεν προσκολλάται σωστά στο στήθος ή «πιάνει» μόνο τη θηλή και όχι τη θηλαία άλω. Όταν η προσκόλληση του μωρού στο στήθος είναι σωστή, το στόμα είναι διάπλατα ανοιχτό γύρω από το στήθος σας και η θηλή βρίσκεται βαθιά στο στόμα του μωρού. Η γλώσσα του μωρού πρέπει να πιέζει τη θηλαία άλω για να βοηθήσει το γάλα να βγει, δεν φτάνει μόνο η αναρρόφηση ή το μάσημα της θηλής σας. Παραδόξως, τα μωρά δεν γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς να «πιάσουν» σωστά το στήθος, επομένως είναι κάτι που θα πρέπει να εξασκήσετε μαζί με το μωρό σας και μπορεί να σας πάρει καιρό μέχρι να βρείτε και οι δύο τη σωστή τεχνική.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο πόνος στις θηλές αποτελεί κλασικό σύμπτωμα της λανθασμένης προσκόλλησης. Μπορεί όμως επιπλέον να παρατηρήσετε ότι το σχήμα των θηλών σας έχει αλλάξει, ότι έχουν δημιουργηθεί ραγάδες ή ότι οι θηλές σας πονούν μετά τον θηλασμό. Άλλο ένα σημάδι της λανθασμένης προσκόλλησης είναι ότι το μωρό δαγκώνει τη θηλή, δυσκολεύεται, αναζητά τη θηλή ή κάνει έναν ήχο που μοιάζει με κλικ όσο θηλάζει. Σε βάθος χρόνου, το μωρό μπορεί εμφανίσει προβλήματα βάρους, καθώς δεν λαμβάνει αρκετή ποσότητα τροφής κατά τον θηλασμό.

Μέτρα για τον πόνο του θηλασμού

Όταν το μωρό σας μάθει να «πιάνει» σωστά το στήθος, κατά πάσα πιθανότητα ο πόνος και οι ραγάδες στις θηλές θα ανήκουν στο παρελθόν. Μέχρι τότε, υπάρχουν πολλά προϊόντα αυτοφροντίδας που μπορούν να σας βοηθήσουν να θηλάζετε χωρίς έγνοιες. Για άμεση ανακούφιση από τον πόνο, το οίδημα και την ευαισθησία, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τα επιθέματα Multi-Mam Compresses στις θηλές σας αμέσως μετά τον θηλασμό. Τα επιθέματα δημιουργούν ένα υγρό περιβάλλον που ανακουφίζει τις πονεμένες θηλές και ενισχύει τη φυσική διαδικασία επούλωσης. Για να αποφύγετε εξαρχής τον τραυματισμό των θηλών σας, εφαρμόστε απαλά λίγο Multi-Mam Lanolin ή Multi-Mam Balm στις θηλές σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Το Multi-Mam Lanolin είναι ένα εντελώς φυσικό προϊόν που παρασκευάζεται από καθαρή, φυσική λανολίνη, ενώ το ή Multi-Mam Balm αποτελεί μια φυτικής προέλευσης εναλλακτική επιλογή που προσφέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Και τα δύο προϊόντα είναι ακίνδυνα για το μωρό κατά τον θηλασμό.