Συχνά οι γονείς φοβούνται αυτή τη φάση της ζωής του μωρού, καθώς τα δόντια που ξεπροβάλουν τείνουν να προκαλούν πόνο στα ούλα του μωρού σας και να το κάνουν να γκρινιάζει συνέχεια. Ως θηλάζουσα μητέρα, έχετε έναν ακόμη λόγο να αγχώνεστε για τα πρώτα σημάδια της οδοντοφυΐας. Κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, το μωρό δαγκώνει και μασά ό,τι βρεθεί μπροστά του, και οι θηλές σας δεν αποτελούν εξαίρεση. Το δάγκωμα την ώρα που προσπαθείτε να θηλάσετε το μωρό σας μπορεί να αποτελέσει δυσάρεστη έκπληξη, αλλά να θυμάστε ότι τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας είναι φυσιολογικά και δεν αποτελούν σημάδι ότι ήρθε η ώρα να απογαλακτιστεί το μωρό σας.

Πότε ξεκινά η οδοντοφυΐα στα μωρά;

Κατά κανόνα, τα μωρά αρχίζουν την οδοντοφυΐα τους όταν είναι περίπου έξι μηνών. Όμως, το κάθε μωρό είναι μοναδικό και τα πρώτα δόντια μπορούν να εμφανιστούν και νωρίτερα, ήδη στον τέταρτο μήνα, ή ακόμη και πολύ αργότερα, στους 12 μήνες. Υπάρχουν ακόμη και μωρά που γεννιούνται με δόντια. Αφού βγουν τα πρώτα δόντια, πιθανότατα θα παρατηρήσετε νέα δόντια να εμφανίζονται κάθε δύο μήνες περίπου. Όταν τα μωρά φτάσουν 27 μηνών, στα περισσότερα θα έχουν βγει όλα τα νεογιλά δόντια τους.

Σχήμα νεογιλής οδοντοφυΐας

Το παρακάτω σχήμα νεογιλής οδοντοφυΐας θα σας δώσει μια ιδέα πότε να περιμένετε ότι θα εμφανιστούν τα πρώτα δόντια του μωρού σας. Λάβετε όμως υπόψη σας ότι πρόκειται απλώς για γενικές κατευθυντήριες γραμμές.

ΔόντιαΧρόνος εμφάνισηςΧρόνος απόπτωσης
Κάτω κεντρικός κοπτήρας6-10 μηνών6-7 χρονών
Άνω κεντρικός κοπτήρας8-12 μηνών6-7 χρονών
Άνω πλάγιος κοπτήρας9-13 μηνών7-8 χρονών
Κάτω πλάγιος κοπτήρας10-16 μηνών7-8 χρονών
Άνω πρώτος γομφίος13-19 μηνών9-11 χρονών
Κάτω πρώτος γομφίος14-18 μηνών9-11 χρονών
Άνω κυνόδοντας16-22 μηνών10-12 χρονών
Κάτω κυνόδοντας17-23 μηνών9-12 χρονών
Κάτω δεύτερος γομφίος23-31 μηνών10-12 χρονών
Άνω δεύτερος γομφίος25-33 μηνών10-12 χρονών

Συμπτώματα οδοντοφυΐας

Εάν είστε τυχεροί, το μωρό σας μπορεί να βγάλει δόντια με το μόνο σύμπτωμα να είναι η σιελόρροια. Συχνά, ωστόσο, τα συμπτώματα οδοντοφυΐας περιλαμβάνουν πόνο και ερυθρότητα στα ούλα, ευερεθιστότητα και απώλεια όρεξης. Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα της οδοντοφυΐας είναι ότι το μωρό προσπαθεί να μασήσει ή να δαγκώσει διάφορα πράγματα για να ανακουφίσει την ενόχληση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι η θερμοκρασία του μωρού σας είναι ελαφρώς αυξημένη, πράγμα που μερικές φορές λανθασμένα αποκαλείται «πυρετός οδοντοφυΐας». Η αλήθεια είναι ότι η οδοντοφυΐα από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει πυρετό, οπότε αν η θερμοκρασία του μωρού σας είναι πάνω από 38°C, πιθανότατα ευθύνεται κάποια υποκείμενη πάθηση.

Μέτρα για την οδοντοφυΐα που βοηθούν πραγματικά

Τα συμπτώματα οδοντοφυΐας είναι φυσιολογικά αλλά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ταλαιπωρία στο μωρό σας. Για να ανακουφίσετε τα προβλήματα που προκαλεί η οδοντοφυΐα στο μωρό σας, δοκιμάστε αυτές τις ασφαλείς και απλές συμβουλές για την οδοντοφυΐα:

Μασάζ. Τρίψτε τα ούλα του μωρού σας με ένα καθαρό δάχτυλο, μια υγρή γάζα ή ένα υγρό πανί τυλιγμένο γύρω από έναν παγάκι.

Παιχνίδι οδοντοφυΐας. Αγοράστε ένα παιχνίδι οδοντοφυΐας ή χρησιμοποιήστε κάποιο ασφαλές οικιακό αντικείμενο, όπως ένα πλαστικό κουτάλι. Φυλάξτε το παιχνίδι στο ψυγείο για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά αποφύγετε να το βάλετε στον καταψύκτη, καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στα ούλα του μωρού.

Φαγητό. Δώστε στο μωρό σας να μασήσει κομμάτια από ωμά φρούτα ή λαχανικά, π.χ. από καρότο ή μήλο. Μπορείτε να του δώσετε και την κόρα από το ψωμί. Απλώς φροντίστε να παρακολουθείτε το μωρό όσο τρώει, καθώς το φαγητό μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.

Γέλη οδοντοφυΐας. Μια φυσική γέλη οδοντοφυΐας χωρίς ζάχαρη όπως το Multi-Mam BabyDent μπορεί να καταπραΰνει τα ούλα του μωρού σας και να ανακουφίσει την ενόχληση και το οίδημα. Φυλάξτε το στο ψυγείο για δροσίσει τα ούλα του μωρού και απλώστε το απευθείας επάνω στην πιπίλα ή το παιχνίδι οδοντοφυΐας για να ανακουφίσετε τα προβλήματα που προκαλεί η οδοντοφυΐα.

Όταν η αγάπη σας ξυπνάει, δοκιμάστε να εφασμόσετε λίγη γέλη για την οδοντοφυΐα.

Το Multi-Mam BabyDent ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις της οδοντοφυΐας και μειώνει τον ερεθισμό. Χωρίς ζάχαρη.

Συμβουλές για την οδοντοφυΐα

Μην εκπλαγείτε εάν τα προβλήματα που προκαλεί η οδοντοφυΐα στο μωρό σας διαταράξουν τη ροή του θηλασμού σας. Ευτυχώς, συνήθως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα εάν μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια οδοντοφυΐας του μωρού και να διορθώνετε την τοποθέτηση και την προσκόλλησή του στο στήθος.

Το μωρό που έχει «πιάσει» σωστά το στήθος και θηλάζει ενεργά δεν μπορεί ταυτόχρονα να δαγκώσει. Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας έχει πάρει σωστή θέση, με τη θηλή σας να βρίσκεται στον ουρανίσκο του μωρού. Όταν το μωρό ανοίξει διάπλατα το στόμα, φέρτε πιο κοντά τον πισινό του για να μπορέσει να κρατήσει το κεφάλι του προς τα πίσω. Ένα συνηθισμένο σημάδι ότι το μωρό σας είναι έτοιμο να σας δαγκώσει είναι ότι ξαφνικά σταματά και σφίγγει το σαγόνι του. Εάν αυτό συμβεί, διακόψτε γρήγορα την αναρρόφηση του μωρού βάζοντας το δάχτυλό σας στο στόμα του μωρού και απομακρύνοντάς το από το στήθος σας.

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να κακομάθετε το μωρό. Εάν περνάει μια δύσκολη μέρα λόγω οδοντοφυΐας, αγκαλιάστε το και παρηγορήστε το ή αποσπάστε την προσοχή του με ένα τραγούδι ή ένα παιχνίδι για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Πότε να ξεκινήσω το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού μου;

Το μωρό σας έβγαλε τα πρώτα δόντια του. Και τώρα τι κάνουμε; Ακόμα κι αν το μωρό σας είναι μόλις μερικών μηνών, είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσετε μια σωστή ρουτίνα βουρτσίσματος των δοντιών του. Χρησιμοποιώντας μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και μια οδοντόκρεμα που είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά, βουρτσίστε καλά τα δόντια του μωρού σας δύο φορές την ημέρα. Εάν το μωρό σας αντιστέκεται ή δεν μένει ακίνητο, προσπαθήστε να το κάνετε σαν παιχνίδι ή να βουρτσίζετε και εσείς τα δόντια σας ταυτόχρονα.

Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν τα δόντια του μωρού σας, καλό θα ήταν επίσης να κλείσετε ένα ραντεβού στον οδοντίατρο. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν το παιδί να επισκεφτεί τον οδοντίατρο εντός έξι μηνών από την έκφυση του πρώτου δοντιού του και πριν από τα πρώτα γενέθλιά του.